Direktlänk till inlägg 29 maj 2007

The Mel Brooks Collektion (film)

Av Torz - 29 maj 2007 19:57

Det finns tre kännetecken för Mel Brooks filmer.

Han har en skum humor, översättaren av titlarna är antingen fruktansvärt enkelspårig (eller så kan han inte engelska), samt att Brooks är personligen med i alla sina filmer.


Första filmer heter "Det våras för världshistorien del 1" och hoppar mellan olika tidsperioder. Att Brooks verkar gilla "Life of Brian" och "2001" (eller om det möjligen är "Apornas planet") är uppenbart. Det hela börjar bland några korkade grottmänniskor och går vidare till romartiden. Den spanska inkvisationen är rent plågsam att se. Inte på grund av tortyr eller så utan för att man gjort det till en jobbig musikal där man sjunger om hur man ska ta kål på judar (Brooks är själv jude ). Det hela avslutas under franska revolutionen.

Det dyker upp en del skojiga scener men det blir lite ojämt. Viktigpettrar som gillar att påpeka saker som inte stämmer överens med verkligheten kommer inte få en lugn stund.

Filmen får en stark tvåa av fem möjliga och snuddar vid att vara srvärd men inte mer.


I "Det våras för slummen" spelar Mel Brooks en miljonär som planerar att riva slumkvarteren i L.A till förmån av betydligt mer exklusiva lösningar.

Att det redan bor en massa folk där ser han inte som något större problem. Då är det värre att han tvingas genomlida ett vad för att få rättigheterna.

Detta vad handlar om att han ska leva fattigt i slummen under en månad.

Detta visar sig vara allt annat än lätt men han träffar på folk som han kommer överens med och blir dessutom intresserad av en baglady.

Det han inte vet är att hans problem inte är begränsat till att överleva en månad som fattig.

Överlag känns filmen förutsägbar och humorn är inte så stark som jag hade hoppats på så den får inte mer än två poäng.


En äldre kvinna dör i Ryssland några år efter revolutionen men på sin dödsbädd avslöjar hon att det finns en gömd skatt i en stol. Detta blir startskottet på en skattjakt i "Det våras för svärmor" där en fd aristokrat påbörjar jakten men har även en girig präst som konkurrent. Inte blir det bättre av att han springer på en ung skojare som han motvilligt blir partner med. Det största problemet är att det rör sig om hela tolv stolar som flyttas runt i Ryssland men bara en innehåller skatten.

Filmen väger mellan en stark tvåa och en svag trea.

En liten rolig detalj är att den unga skojaren (Frank Langella) som stundtals påminner om en lång äldre Darin får rollen som Skeletor i den otecknade He-Man filmen som kom 17 år senare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards