Direktlänk till inlägg 13 oktober 2007

Aldrig Mera Fri (bok)

Av Torz - 13 oktober 2007 16:04

av Stig Bergling tillsamans med Jörgen Thornberg & Bengt-Åke Cras

Mirabelle AB


Stig Bergling är en av Sveriges största spioner, åtminstonde en av de mest omskrivna. Han blev känd för att ha sålt ut försvarshemligheter till ryssarna och för att ha skämt ut SÄPO genom att lyckas fly till Sovjet tillsamans med sin fru.

Efter några år överlämnar han sig själv tills han benådas av Göran Persson.


Detta är i stort sett det som de flesta vet om honom vilket naturligtvis bara är en del av hela sanningen. Bergling är inte helt nöjd med den bilden så han började fila på en biografi redan när han var på flykt.

Oavsett hur sant hans version är så har han helt klart levat ett händelserikt liv.

Han har genom åren hunnit med att vara både polis, militär, SÄPO agent, FN soldat, spion, smugglare och playboy. Dessutom verkar han även ha lyckats bra inom flera områden.


Jag kan tänka mig att syftet med boken är att ge en bättre bild av honom än den som råder. Dock misslyckas han rätt rejält hos mig.

Där han vill måla upp en bild av sig som en man som kämpar hårt, är äventyrslysten, kärleksfull och välmenande kan jag bara se en man som är egotrippad och totalt hänsynslös.

Kvinnor avverkas i rask takt och Bergling kan inte ens stava till trohet. Han lurar folk och föråder sitt eget land samtidigt som han på fullaste allvar påstår att han bidrog till världsfreden. Samtidigt svämmar boken över av självömkan och martyrskap.


Ett konkret exempel på hur kall han kan vara är att han adopterar bort sin son när denne är liten då han tycker det är jobbigt att arbeta med en skrikande unge hemma. 30-40 år senare så försöker han återuppta rellationen med sonen men sonen är knappast intresserad av att engagera sig i en pappa som inte orkat bry sig under ens uppväxt.

Detta står dock inte med i boken utan det är taget från en intervju med honom i en tidning som jag har läst men läser man mellan raderna märker man att detta är allt annat än en varm människa med goda avsikter.


Detta bör inte tolkas som att boken inte skulle vara läsvärd för det är den absolut! Det är framför allt intressant att läsa om hans tid som FN soldat i Mellanöstern och naturligtvis vad som hände under åren som flykting.

Boken innehåller även en del bilder och naturligtvis en massa information om vem Stig Bergling är.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se