Direktlänk till inlägg 6 december 2008

Familj 2008

Av Torz - 6 december 2008 11:24


En kompis kom fram igår och pratade om att han hade lite svårt för folk som inte tar förhållanden mer seriöst än vad det gör.

Att han sedan visade sig ha ett synnerligen schizofrent förhållande till sitt synsätt hör inte hit, men klart är det att även jag har haft vissa funderingar om familjens framtid.


Just familjen som ett fenomén känns lite gammeldags i dagens samhälle.

Det är som en trög kloss från svunna tider som inte riktigt klarar av att ta kurvorna längre.

Har man en mer radikal syn så går det även att slänga in lite fördommar i stil med strikt patriarkism, slentrianism, begränsade valmöjligheter och ferlegade könsroller.


Motpolen till det hela är den "frigjorda människan" som minsann inte sitter fast i några moraliska bojor utan lever för att njuta.


Fast det går ju även att vända på detta synsätt då världen inte är svart eller vit. Den gamla klassiska familjen må ha många år på nacken men den erbjuder även stabilitet, kommunikation, kärlek och en tillhörhet.


Visst kan livet i flera avseenden ha varit hårdare för hundra år sedan...men var de olyckligare för det?

Det må vara rena spekulationer från min sida men vad jag sett så verkar folket ha varit gladare och jag misstänker att ha back-up i form av en trygg familj lär ha haft en hel del fingrar med i spelet.


Samtidigt så känner jag ingen som lever ett s k singel-liv som verkar vara speciellt lycklig.

Det kan funka ett tag...speciellt efter att ett förhållande kraschat men att skaffa tillfälliga partners och KK:n känns inte som någon långvarig lösning.

Troligtvis på grund av att det blir lite för enkelriktat.


Människan är komplexa varelser med flera olika behov. Sex och bekräftelse är helt klart två av dem men det går inte att fokusera så begränsat.

Alla begär kan ge något men det måste finnas en balans mellan dem ovasett vilka de än må vara, och en familj ger mest bredd.


I den modern kärnfamiljen kan man klara sig ur en del av de trögaste delarna av den gamla.

Idag så måste man inte gifta sig med grann-ungen av taktiska skäl, eller någon i samma församling.

Det finns inte heller några skäl till att jäkta till en början.

Det finns sällan några förväntningar om att den andre skulle vara oskuld och att man ska spara mödomen till bröllopsnatten.

Det kan ta några år för att verkligen komma underfund om man satsat rätt.

Idag har även de gamla könsmönstrena mer eller mindre suddats ut, och det finns inga orsaker att säpa in dem i den moderna familjen, utan självfallet gör man upp hur saker och ting ska delas upp.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se