Direktlänk till inlägg 23 juni 2009

Framtida guror!?

Av Torz - 23 juni 2009 16:44


 


Sedan ett par år tillbaka har jag varit sugen på en ny gitarr.

Detta kan tolkas av mindre insatta att jag skulle vara missnöjd med den jag redan har, men så är inte fallet.

Med flera gitarrer ökar variationen och man slipper kompromissa så mycket.

Det går även att ha en gura hemma samt en i replokalen.

Fast i ärlighetens namn så är det kanske inte EN till jag vill ha utan ett par stycken. Men tills vidare ligger fokus på en enda.


Med åren har det även skett en del ändringar. Jag står fortfarande för att jag vill ha en riktigt snygg gitarr som är skön att spela på och med kraftfulla mickar och ett fast stall.

Men däremot har jag lagt ner kraven på att den nödvändigtvis ska vara i mahogny. Det finns andra träslag som även de fungerar alldeles utmärkt...och som dessutom väger mindre.

Jag har även lagt ner kravet på limmad hals. Orsaken är att jag tidigare trodde att en skruvad drar ner sustainen men det finns gott om gitarrister som kör på skruvat och ändå har rejält med sustain.

Slutligen så har jag sedan något år kommit underfund med att jag helst vill ha passiva mickar. Tidigare var jag sugen på aktiva EMG-mickar men det slog mig att de har inte riktigt samma elaka känsla. Ska man bara ha ren kraft så hade det däremot inte varit någon diskusion.

Aktiva mickar är dessutom inget vidare om man vill spela rent och inte bara metal.


Förstahandsvalet  lutar åt en Les Paul.

Att hag inte lägger till "Gibson" innan beror helt enkelt på att jag har svårt för halsarna på de billigaste, och de andra har jag helt enkelt inte råd med.

Om inte pengar vore något bekymer hade jag förmodligen kört på en svart Gibson Les Paul Custom, men förmodligen blir det nog en japanare istället.

Gibson har visserligen ett dotterbolag vid namn Epiphone som gör rätt hyggliga gitarrer men till ett mycket lägre pris. Men jag hade tyckt det känst lite b med en gitarr som fullkomligt skriker att jag inte hade råd med en riktig Gibson. Visserligen är även de japanska gurorna kopior men de höll en så pass hög kvalitet att Gibson förbjud tillverkningen (ett tag hade de faktiskt ett dotterbolag vid namn Orville i Japan som gjorde vad jag hört riktigt bra gitarrer).

Det var ju inte bra att det plötsligt fanns guror som var lika bra om inte bättre än originalet, men betydligt billigare.


När vi ändå är inne på Les Paul modeller så har jag även varit sugen på en ESP/LTD Eclipse. De har i regel aktiva mickar och det hade kunnat sitta fint om jag hade velat spela döds eller liknande.

Förmodligen hade den gitarren fått vänja sig vid att vara nedstämd medan den förra hade legat på standard-stämning eller möjligen sänkt ett halvt tonsteg.


Jackson är ett märke som jag alltid gillat.

Som jag ser det är de rätt pålitliga och funkar till all form av hård musik.

Mitt förstahandsval där hade förmodligen varit King V, som för övrigt påstås vara den brutalaste v-guran som någonsin serietillverkats.

Den var bland annat Dave Mustaine (Megadeth) favorit under en stor del av hans karriär. 

Annars så hade det även kunnat fungera med klassikern Rhoads.

Båda gitarrerna finns både med och utan svaj och vad jag hade valt är lite tidigt att svara på. Jag gillar att hoppa mellan  tonarter men är inte lika förtjust i att stämma  om gitarrer med låsbara svaj.

Hade jag tagit en med svaj så hade jag hållt mig till en tonart vilket hade varit perfekt om jag spelat i en grupp.

King-V och Rhoads finns även med aktiva mickar men jag hade nog föredragit passiva Seymour Duncan mickar.


En gång i tiden ägde jag en BC Rich Warlock och i ärlighetens namn så hade jag kunnat tänka mig att skaffa en till.

Dock av betydligt bättre kvalite än skräpet som blev min första el-gitarr.

De är riktigt snygga (i a f innan man började envisas med att skaffa djävulshorn på var och varannan modell), har ett elakt och brutalt sound och är riktigt sköna att spela på.

Här är det inget snack att det rör sig om en hårdrocks gitarr vare sig på ljudet eller det spretiga utseendet. Hade jag skaffat en sådan hade jag nog i första hand använt den för black metal.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se