Direktlänk till inlägg 24 juni 2009

Jag skyller på Bamse

Av Torz - 24 juni 2009 09:38


Det har diskuterats om det ska gå att använda fotboja även på yngre människor som ett alternativ till att hålla dem inlåsta.

Inte helt oväntat har förslaget fått en del kritik. Framför allt från vänsterhåll.

Men det var rätt väntat. 


Ibland undrar man om det inte är Bamse som bär skulden till motståndet mot att straffa brottslingar. För det var ju förts efter att Bamse och hans vänner bekämpade elände med vänliga metoder som Vargen kapitulerade och blev snäll (att man under snart 40 år inte lyckats lika bra med sjörövarna eller vargkusinerna är ju en annan femma).

Detta verkar bottna i kristendomens budskap om att "man bör vända andra kinden till" och att "den som är utan skuld kastar första stenen".

Detta tyder på att alla människor är goda innerst inne och att det onda är ett slags skal som man kan bearbeta bort.

Detta synsätt lever tydligen fortfarande kvar då man ofta från vänsterhåll hör folk prata om att ge vård istället för straff.

Sitter man och pratar med Putte om att gamla tanter kanske blir lite ledsen i ögat om de blir nedslagna så kanske han kommer till en bättre insikt.


Personligen ser jag inget fel i att ha terapigtrupper, psykologhjälp, kognetiv beteendetarapi, medicineringar ellar vad man nu tror fungerar bäst. Men ha det i sådana fall bakom fängelsemurarna och släpp inte ut folk innan de antingen bedöms som snälla/friska/trevliga eller vad man nu vill kalla det. Eller så får de helt enkelt sitta inne tills strafftiden har gått ut.


Som jag ser det så har frihetsberövande straff flera funktioner.

Dels håller man folk som utgör ett hot mot andras säkerhet i tryggt förvar.

Dels gör man en tydlig markering om vad som inte är acceptabelt och att handling och konsekvens hör ihop gärna någorlunda proportionellt.

För det tredje så kan det även visa att brott inte lönar sig. Man kan t ex inte lära en katt att den inte får gå på bordet. Men efter att ha blivit nerslängd ett antal gånger så lär de sig i alla fall att det inte är någon idé.


Om vi återvänder till seriernas värld tror jag folk hade haft en helt annan typ på brott och straff om man istället för Bamse hade läst Ödeshandsken (The Gauntlet of Fate).

Serien handlar om en handske som en gång i tiden har tillhört en jurist.

Denna handske råkar sedan hamna i olika situationer där den med hjälp av lite magiska krafter ser till att folk får vad de förtjänar.

Är man snäll och ambitiös så kan det sluta riktigt bra till skillnad om man är en förhärdad brottsling.

Även de flesta hjälteserier brukar gå åt samma håll och visa att brott inte lönar sig.


En annan sak man ofta hör och får lära sig är hur synd det är om brottslingar. Det är en hård uppväxt som har gett dem ett aggressivt skal och hade de bara fått mer kärlek och uppskattning som små hade det aldrig skett. Jag kan naturligtvis inte förneka att uppväxten säkerligen sätter sina spår. Men jag vägrar gå så långt att tro att man inte längre kan stå till svars för sina handlingar samt att man inte själv kan räkna ut vad som är rätt eller fel.Skulle man skylla på uppväxter eller omständigheter så hade ingen kunnat stå till svars för någonting.


Som avslutning kan jag passa på att nämna att kravet för att få ha en fotboja är att man har någon form av aktivitet samt håller sig drogfri.

Som jag ser det så är det inte bara en billig lösning utan kan även ge en försmak om vad som kommer att hända om man inte sköter sig framöver.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards