Direktlänk till inlägg 28 juli 2009

Nyskap

Av Torz - 28 juli 2009 10:52


För ett tag sedan såg jag en dokumentär om science-fiction författare.

I ärlighetens namn så är väl inte den genren direkt överrepresenterad i min bokhylla men det var ändå rätt intressant.

Framför allt så gillar jag avantgardiska person som inte bara kommer med egna tolkningar om framtiden utan även bidrar till utvecklingen.


Om Leonardo Da Vinci är allmänt känd som en avantgard inom utveckling så ligger Jules Verne inte långt efter.

När den första människan gick iland på månen så var Verne död och begraven sedan länge, men det hindrade inte att stora delar av rymdprogrammet var inspirerat av honom.

Jag kommer tyvärr inte ihåg alla detaljer men det var i vilket fall ett antal som stämde in på Vernes egen bok om en resa till månen.

Det enda som inte riktigt stämde in var att i boken sjuts en farkost iväg med en stor kanon.

Verne skrev dessutom rätt utförligt om bland annat ubåtar långt innan de kom.


En annan avantgard är H.G.Wells som är mest känd för sin bok "Världarnas Krig". Wells var liksom Verne väldigt förtjust i vetenskap och försökte sätta sig in så gott som det gick.

Även om böckerna brukade vara våldsamma så var Wells i grund och botten en pascifist som ville varna folk för vad utvecklingen kan ställa till med.

Ironiskt nog så inspirerade han han till både tanks och atombomber.

Dessa saker var för övrigt inget som han bara vagt beskrev utan han förklarade utförligt hur de fungerade. Atombomben kallade han t o m för just "atombomb".


Det som jag är lite nyfiken på är vilka författare idag som kan tänkas vara avantgardiska? Eftersom man inte sitter med facist så är det lite svårt att svara på det. Men troligtvis så är detta en typ av människor som kan skapa en hel del saker som vi inte har idag.

Eller som Einstein påpekade så är kunskap inte på långa vägar lika viktig som fantasi.

Kunskap handlar ju i stort sett om att förstå nuet och dået. Man kan inte läsa hur saker kommer att se ut om 25 år. Det finns folk som påstår att Sverige faktiskt riskerar att sacka efter större delen av världen framöver då man envisas med att hålla sig till det som man vet fungerar och inte tänka mer kreativt.

Detta ska ju inte tolkas som att kunskap saknar värde då man lär sig av erfarenheter och att en påläst människa har större chans att göra mer kvallifikserade gissningar.


Tittar man på Hollywood så känns det  ibland som om folk är rädda för utvecklingen. I framtiden kommer maskinerna att ta över, världen kommer att bli anarkistisk och människor är inget värda.

George Orwell ligger åt samma håll när han skrev 1984.

Visserligen så ligger det ju en del i det. Ny teknik kan ju även användas för onda syften och ingen vill att en totalitär stat ska ha sofikerad övervakningsutrustning.

Men det finns ju även en del mer positiva framtidsvisioner.

Jag må inte vara något stötrre Star Trek fan men jag vet i alla fall att motorn på rymdskeppet drivs av antimateria.

Detta är en sak som forskarna idag jobbar med. I teorin så ligger det mycket i det men det svåra är att göra om det till något man har praktisk nytta av.

Men skulle man lyckas så hade människans energiproblem garanterat varit över.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards