Direktlänk till inlägg 10 augusti 2009

Gotland Lördag den 8:e Augusti

Av Torz - 10 augusti 2009 19:06


Nog för att medeltidsveckan var huvudanledningen till Gotlandsresan och att jag försöker se tidstypisk ut, men jag luktar helst inte medeltid.

Att komma in i en dusch, raka sig och borsta tänderna (tandkrämen försvann tydligen så det blev till att köpa en ny tub) var som en återfödelse.

Visserligen har jag bytt kläder dagligen, men i alla fall.

Men innan jag och Emma gör oss i ordning så försöker vi visa vilka vikingar vi är genom att vada ut i Östersjön. Dock nöjer vi oss med att leka vikingar i ett fåtal minuter.


Den här dagen skulle jag och Emma äntligen åka in till Visby och visa upp våra dräkter för första gången.

Vi började knalla runt i de lite mer vanliga affärerna till en början.

Bland annat en new age butik där man kunde köpa små kukar i bergskristall.

Jag och Johan skämtade om vad de kan ha för lustigt syfte.

Vi knallade även in i en guld/silver-affär (var man ute efter ädla smycken fanns det både ett antal butiker och stånd). Allt var nedsatt till hälften och jag funderade på ett nytt silverarmband, tills jag insåg att priset var EFTER halveringen. Emma fann i alla fall lite fina bronssmycken som passar ihop med både dräkten och de örhängen hon tidigare fått av mig.

Den drakintresserade lill-Emma fann ett snyggt drakarmband.


Innan vi gav oss på själva medeltidsmarknaden så laddade vi upp med mat och brända mandlar. Min mat var natchos som man vare sig kunde äta med händer eller bestick.


Själva medeltidsmarknaden var betydligt större än vad jag trodde, liksom att intresset för tidstypiska dräkter var minst lika stort...detta oavsett åldrar.

Eller tidstypiskt förresten. Vissa verkade nöja sig med att dräkterna bara var historiska. Vi såg bland annat en adelsdam från 1700-talet med en påkostad klänning. Det gick även runt halvnakna tjejer som måste ha missat medeltiden med ett par tusen år då de såg ut att komma direkt från Grottbjörnens folk.

Det fanns även riddare, narrar, lekare, munkar samt mer "vanligt" folk.

Dock slog det mig att många föll på att de var tämligen långhåriga, piercade och tatuerade. Förmodligen var en stor del av landets flum/bohemer/kreatörer/mediaslor eller vad man nu vill kalla dem i Visby.

Själv kände jag mig smått alternativ då jag saknar både tatueringar, synliga piercningar eller utsprängda öron.

En annan sak som slog mig (eller snarare Emma) var att blått verkar vara årets färg då var och varannan klänning eller dräkt var i den kulören. Visserligen såg det i regel bra ut men ytterst få på medeltiden hade råd med blått tyg.


Apropå tyg så kunde naturligtvis inte Emma låta bli att pilla både på tyger och klänningar.

Hon lyckades även chocka en kvinna omedvetet.

Emma påpekade i ett stånd att man inte hade dragkedjor på den tiden efter att ha sett att några av kläderna hade sådana.

Kvinnan svarar att folk hade å andra sidan inte heller trosor från HM heller.

Emma svarar utan att tänka sig för: "men jag har inga trosor....".

Kvinnan spärrar upp ögonen medan Emma fortsätter:

"...jag har hemmasydda mamelucker".

Johan köpte för övrigt en snygg skjorta i samma stånd.


På marknaden finns det en hel del smeder, lekare, glasmakare, skinnförsäljare och andra hantverkare som man kan titta på.

Det finns även några riddare som pratar om riddares utrustning.

En kvinna står i ett stånd och kombinerar sång med rop där hon informerar att hon har saffranspankakor med salmbärssylt (tydligen något typiskt gotländskt). Vi testar och alla i sällskapet ger det klart godkänt.

Nästa dag införskaffar Emma en egen burk med salmbärssylt.

Någonstans får vi även tag på någon slags fruktdryck som enligt mig kostade betydligt mer än vad den smakade.  Men i solgasset är all dryck välkommet.

Apropå värmen så visar det sig att min dräkt effektivt håller mig kyld och att min huva (som visserligen kan se varm ut) skyddar effektivt mot solen.


På kvällen äter vi grillad kyckling och jag har lite lösa idéer om att döden kanske vore ett fint koncept för nästa år. Den klassiska döden i sin kåpa och lie kommer ju från medeltidens pestepedemier om jag inte är helt ute och cyklar.

Jag funderar även på om man inte kan blanda lite medeltida utstyrsel med mer metalaktiga kläder vid händelse att jag skulle få spela live framöver.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards