Direktlänk till inlägg 28 november 2009

White Line Fever (bok)

Av Torz - 28 november 2009 07:43

Folk verkar tro att jag har en rätt stel boksmak och att jag sitter och läser en massa tjocka böcker om historia, religion, kultur och politik.

Även om jag inte kan förneka att en del böcker har varit rätt vetenskapliga så innebär det inte att jag inte har större bredd än så.

I år så har framför allt sex, drugs & rock N roll dominerat.

Dels läste jag om Mötley Crües "The Dirt" som är riktigt urflippad och innehåller gott av ovanstående ingridienser.

Jag har även läst De Sades tokperversa (i alla fall för sin tid) verk som jag inte kommer ihåg namnet på just nu.

Jenna Jamesons biografi "Att älska som en Porrstjärna" är en ovanligt skarp bok som föga förvånande till stora delar handlar om sex.

Marilyn Mansons biografi är en betydligt lamare variant av de andra böckerna, dock är den absolut inte fri från nämnda saker.

Dessutom har en bok om Absinth (jo det ska stavas med H om det är äkta) slinkit med och den borde väl kunna placeras i kategorin "drugs".


Att tro att Lemmy Kilmisters biografi "White Line Fever" skulle vara möjligt att skriva utan att ha med en hel del sex, drugs & rock N roll känns rätt skrattretande.

Här är en man som under hela sin 40 år långa karriär varit känd för att leva ett promiskulöst liv, som teoretiskt sett borde ha dött för en sisådär 30 år sedan (titeln går inte att feltolka) och som framför allt är skaparen av och huvudmannen i det mytomspunna Motörhead.


Liksom Mötley Crüe och Marilyn manson så har jag inga direkta kopplingar till artisterna rent musikaliskt sett. Visserligen kan jag inte sticka under stol att Motörhead har en del intressanta låtar, om inte annat så har de varit en stor inspirationskälla till flera band som jag gillar. Framför allt så gillar jag att läsa om myter om de så är klassiska myter eller livs levande musiker.


Boken går som en rak tråd rakt igenom Lemmys liv och börjar med att han föds och växer upp i England.

Han upptäcker tidigt att han gillar tjejer och blir pappa redan som 16-åring.

Den tjejen var dock vare sig den första och absolut inte den sista.

Lemmy fortsätter med sina första musikaliska upptäckter och går igenom en del idoler som han sett eller hört.

Efter ett tag börjar han själv spela i band trots att man får intrycket av att han aldrig ska ha varit någon direkt virtuos.

Till slut hamnar han i den psykidadeliska rock-gruppen Hawkwind där han överger sitt gityarrspelande för att istället traktera bas (vilket han gör än idag, även om han menar att han fortfarande spelar som om det vore en kompgitarr).

Självklart förekommer det rikligt med både droger och tjejer.

En del av tjejerna är dessutom rätt kända.

Till slut startar han ett eget band Motörhead som han sedan dess är intimt förknippat med.

Han babblar på om turneer, om olika banduppsättningar, mer droger och tjejer oc ännu mer turneer. Dessutom ger han lite olika betraktelser över saker och ting i livet samt försöker inte dölja sitt hat han har för folk inom musikbranchen som inte gör vad de ska.


Överlag så är det en helt ok bok.

Med tanke på Lemmys långa karriär och status vore det konstigt om han inte hade kunnat fylla ut en bok.

Tyvärr blir det allt för ofta uppenbart att han är en musiker och inte en författare.

I ärlighetens namn så känns det mest som om någon har skrivit ner vad han sagt när han suttit och babblat på.

Ibland blir det lite ohammansängande och han tappar emellertid tråden (vilket han även ber om ursäkt för i så gott som varje kapitel).

Till skillnad från Niel Strauss berömda biografier så förekommer det inga djupdyk.

Lemmy försöker inte direkt dölja vare sig sina kvinnobravader eller sin enorma drogkonsumtion, men han rör i regel bara lätt vid dessa ämnen som om det vore små detaljer. Strauss hade förmodligen dragit ur honom betydligt mer ingående detaljer. En annan sak som förmodligen hade förekommit och som gör böcker mer läsvärda är att låta berörda människor uttala sig, men nu blir allt ur Lemmys synvinkel.


Det finns självfallet en hel del fördelar.

Framför allt är det intressant att läsa om hur han blev så mytomspunnen och hans fixering vid att alltid vara så macho (vilket man knappast kan anklaga speciellt många kända hårdrockare för under flera av hans verksamma år).

En insident som jag trodde var en ren myt (nu säger jag inte att Lemmy inte kan ljuga, men han påstår i alla fall att så är det) var när han skulle byta blod i hopp om att bli av med diverse gifter. Men efter att doktorn hade analyserat blodet så får Lemmy reda på att antalet toxider är så ögt att rent blod hade blivit hans död, och att hans blod i sin tur hade varit dödligt för andra.

Som det verkar finns det ingen som klarar av att hänga på i Lemmys tempo. Han är ständigt ute på vägarna, dricker Jack Daniels som om det vore saft, röker konstant. Gillar kött men avskyr grönsaker, vatten och annat som han anser inte är bra för honom.

En annan intressant detalj är att han verkar sällan ha haft det speciellt bra ekonomiskt trots ständigt turnerande och miljoner sålda plattor.

Han ska även ha tjänat mer på att ha skrivit fyra låttexter till Ozzy Osbourne än vad han tjänade på sina första femton åren i sitt Motörhead.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards