Direktlänk till inlägg 22 december 2009

Kalle Anka är politik

Av Torz - 22 december 2009 09:03


Vad är Kalle Ankas julafton för något? En svensk mysig tradition som vi ar för att skapa sammanhållning och skratt?


Glöm det!!! Det är politik rakt igenom.


Jag syftar inte på eventuella budskap som kan förekomma (har aldrig analyserat så det överlåter jag till andra att avgöra) och inte heller att Walt Disney själv var en anti-kommunist som raporterade vänstersympatisörer i Hollywood till CIA.

Utan detta faktum att Disney är en rätt typisk produkt av USA.


Öh men vad babblar du om nu egentligen...vi har ju en massa amerikanska program på TV:n och Sverige har ju kallats världens mest amerikaniserade land så vad är egentligen detta för något att hänga upp sig på?

Kanske en och annan tänker.


För att fötrstå det får man gå tillbaka till det gamla folkhemmet där våra politiker valde att styra landet via staten och kommunerna. Staten skulle garantera folks trygghet och ta på sig ansvaret för att allt skulle fungera väl. Detta finansieras genom att man plockar av folk en massa pengar i form av skatter.

Det som skilde oss från andra kommunistländer var att vi hade fria val och ett inte helt sönderreglerat näringsliv.

I USA valde man snarare på entrepinörskap och att skatterna ska gå till de som verkligen behöver dem, resten kunde gått överlåtas till den fria marknaden.


För att visa att vi minsan stod på egna ben och inte hade något med USA att göra så såg politikerna till att hålla amerikansk kultur borta från barn.

Tidningar, böcker och musik var kanaler som inte kontrollerades av politiker så där kunde ungar få ta del av amerikansk kultur.

Men på TV-sidan hade man monopol och där kom inget in. Barnprogramen fixade man på hemmaplan eller köpte in från öststaterna.


Man hade dock ett litet undantag. En timma på julen kunde man visa lite scener ur Disneyfilmer. Folk hade ju redan sett dem på bio så det borde ju inte vara hela världen.

Men förmodligen så hade man inte räknat med hur stort det skulle bli.

Att det drog en stor publik på 60-talet var ju inte så konstigt då man bara hade en enda TV-kanal.

Men ett par decenium senare så är det fortfarande miljontals människor som tittar på det. Dock känns det som att idag rör det sig om en gammal svensk tradition (allt som sänds på TV mer än två år i rad under jul och nyår är en svenskt tradition så då kan man ju tänka sig hur det blir med mer än 40 år bakom nacken).

Under de första årtionedet var förmodligen den huvudsakliga orsaken att det spöade skiten ur alla tråkiga moralpedagogiska barnprogramen.

Fast hade man tänkt tanken att kabel-TV och paranboler hade funnits på den tiden (faktum är att sådant var förbjudet så länge som vi hade vänsterregeringar) så hade Kalle Anka förmodligen haft svårare att fastna.

Det är ju inte så värst många av bitarna i Kalle Anka som verkligen har med julen, Sverige eller ens vintern att göra.


Så om man ska sammanfatta det hela så kan man se Kalle Ankas jul som en representant för den amerikanska kapitalismen eller som ett minne från den tiden våra politiker krävde kontroll över medierna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards