Direktlänk till inlägg 20 juli 2011

Svensk nationalism är en paradox

Av Torz - 20 juli 2011 11:27

 

Då och då hör jag muttrande om att vi snart inte har vårat land kvar utan att det inom en snar framtid kommer att ha delats upp mellan muslimer och USA.
Precis som om vi hade haft en lång stolt tradition där vi varit både homogent och konsekvent.

Även om jag är stolt över att själv vara svensk så kan jag inte förneka att den nationella känslan för det mesta varit svag i Sverige.
Jag förnekar inte att det inte finns saker som kan betraktas som typiskt svenska men överlag har vi varit rätt förtjusta i att inspireras från andra länder.
Detta började redan för ett par tusen år sedan.
Det finns t ex spår från romartiden här. Vissa saker är antagligen bara sovenier, eller betalning men en del har sedan upptagits i vår egen kultur som t ex att runorna är uppenbart inspirerade av det latiska alfabetet.

Under vikingatiden kopierade man glatt det som man såg i den mer civiliserade världen. Hantverk i form av mynt är ju knappast något som vi själva kom på (speciellt med tanke på att en del av de vikingatida mynten har romerska siffror på sig).

Och så har det sedan fortsatt. Under de senaste hundratal åren har det alltid funnits något specifikt land som ansetts vara extra modernt och intressant.
Även om jag inte vet om eller hur vi påverkades av moderna länder som Italien eller Portugal för en sisådär 500 år sedan så har i af andra länder bevisligen haft stor betydelse.
Under Karl XII tid var blickarna riktade mot Tyskland så till den milda grad att Sveriges officiella språk var tyska. 100 år senare var det Frankrike som var landet som var mest spännande. Gustav III modersmål var praktiskt taget franska och när det blev svårt att finna någon ny regent lite senare var det till Frankrike man vände sig.
Under modern tid har USA varit populärt. Plötsligt skulle vi prata engelska och ta del av amerikansk kultur.

Men innebär detta att det inte finns något som kan betraktas som svenskt?
Inte alls! Personligen finns det en massa saker som jag skulle vilja betrakta som svenska men vi har i regel inte lagt någon större vikt vid det bortsett från vissa romantiska nationella perioder/kretsar där man försökt skapa en identitet som är baserade på drömmar snarare än fakta.
Som jag ser det pågår det en strid mellan två grupper.

Dels nationalromantikerna som strävar efter ett strikt homogent samhälle men också från vänsterflummarna som verkar ha som mål att utplåna all form av nationell identitet.
Mitt i detta verkar det tillkomma en modern konstruerad folkhemsnationalism där fokus flyttats från historian och kulturen och istället riktas in på politiuska experiment.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se