Direktlänk till inlägg 8 augusti 2011

Alla är vi liberaler

Av Torz - 8 augusti 2011 09:24

I slutet av 90-talet rullade det in en vänstervåg och plötsligt var Vänsterpartiet hetare än någonsin. En av orsaken var att man hade börjat lämna den gamla urtjatade klasskampen rika mot fattiga osv och istället funnit en ny kamp mellan män och kvinnor.


Men under 2000-talet har det funnits en liberal våg.
Eller det har i alla fall varit väldigt populär att kalla sig för liberal.
Dock känns det lite som 90-talets "feminism" att man mest använder ordet för att det ligger rätt i tiden utan reflektera så mycket.


Liberaler är kort och gott folk som vill ge individen så mycket frihet som möjligt samtidigt som marknaden ska vara smidig utan en massa onödiga hinder.
Det är mer eller mindre motsatsen till förmynderi och maktkoncentration samtidigt som man anser att vissa lagar behövs och i regel en viss form av socialt skyddsnät.


Men hur är det på politikerfronten då?


Folkpartiet har alltid kallat sig (social)liberaler men deras nya fokus på ordning och reda känns mer konservativt.
Moderaterna kallar sig liberalkonservativa men har på senare tid blivit stora folkhemsvurmare trots att de ändrat sin logga till orange (liberalernas färg).
Miljöpartiet har även de börjat kalla sig liberala. I af deras ungdomsförbund.
Men det rimmar illa med deras syn på en stark stat, högt skattetryck och ett strikt regelverk.
Piratpartiet attraherar en del liberaler. Liberaler är generellt förtjusta i utveckling och kommunikationer men synen på äganderätten (som är en av hörnstenarna i en liberal marknadsekonomi) har de råkat missa.
Centern tar dock lite oväntade liberalpoäng genom att aktivt sträva efter ett mer dynamisk arbetsmarknad. De har samtidigt visat att de inte vill att staten ska utvidgas ytterligare. Dock handlar det mycket om vem som styr skutan.
Nästa ledare kan mycket väl dra dem åt ett mer socialistiskt håll.


Om man med liberal syftar på det amerikanska partiet Liberalerna kan en del brickor hamna på plats för de ser gärna en växande stat och ett högre skattetryck.
En del som kallar sig liberaler verkar ha en fast vänsterförankring och är positiva till ett starkt folkhem och har en kollektiv grundsyn.
Men den individuella sfären ska vara stark och de ser helst inte att det ska finnas några förbud när det handlar om egna val som sexuell läggning, drogbruk, vapeninnehav och framför allt hur man delar information mellan sig, även sådan som har upphovstillstånd.
Men för enkelhetens skull borde de kanske kalla sig vänsteranarkister istället.

 
 
Christian Engström (PP)

Christian Engström (PP)

8 augusti 2011 12:09

Både upphovsrätt och patent är inskränkningar i äganderätten, inte en del av den. De är privata monopol som samället väljer att dela ut som förläning till vissa marknadsaktörer, och som staten sedan använder våldsmonopolet till att upprätthålla.

Upphovsrätten innebär att om jag köper ett exemplar av en bok, en sång eller en film, så har jag inte rätt att göra vad jag vill med det exemplaret, trots att det är min egendom som jag fått på ett helt legitimt sätt genom att genomföra ritualen för köp och försäljning.

Man kan diskutera om patent och upphovsrätt är bra eller dåliga inskränkningar i äganderätten, men man kan inte komma ifrån att de är inskränkningar.

Jag har bloggat om det här på http://christianengstrom.wordpress.com/2008/11/26/upphovsratten-inskranker-aganderatten/

http://christianengstrom.wordpress.com

 
Ingen bild

Mikke Svensson

8 augusti 2011 13:42

Piratpartiet försvarar äganderätten väldigt hårt. Hur menar du att Piratpartiet missar i synen på äganderätten?

 
Jan-Olof Flink

Jan-Olof Flink

9 augusti 2011 11:23

Skulle inte riktigt hålla med om att PP glömt bort äganderätten.

Jag anser att den upphovsrättsliga politik som bedrivits de senaste 15 åren går åt precis motsatt håll.

Alla pratar hela tiden om hur artisterna skall få betalt, och hur företagen förlorar inkomster. Men ingen pratar om den privata äganderätten.

Det införs privatkopieringsavgifter på allt skrivbart media, så att film- och musik-industrin skall få betalt när jag lagrar backupkopior av semesterbilder eller drar hem en linuxdistribution.

Samtidigt varenda skitfilm som produceras har massa varningstexter "får ej kopieras ens för enskilt bruk". Snyggt äta kakan och ha den kvar eller? Vi skall ha betalt för din lagstadgade rätt att privatkopiera, men försök för helvete inte att utnyttja den för då stämmer vi röven av dig.

Samma sake med DRM och tekniker som försöker avgöra var jag får och inte får använda saker jag köpt. Nej den här skivan går inte att spela i en bilstereo, eller en dator. Fula försök att i det finstilta få det till att du köpt ett media men bara leasar innehållet när det gäller spel, film och musik.

Nejdu. Äganderätten ifrågasätts av film- och musik-branchen, inte av piratpartiet. Och nej, kopiering är inte stöld, eventuellt ett immaterialrättsligt intrång, men inte om det görs för privat bruk... Oavsett vad någon fånig varningstext säger.

http://futuriteter.blogg.se

 
Ingen bild

Elias.L

9 augusti 2011 15:10

Då är jag är vänster anarkist & Piratpartist.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards