Direktlänk till inlägg 19 augusti 2011

Min generation röstar inte efter ideologi

Av Torz - 19 augusti 2011 10:29

För de som var unga under det radikala 70-talet och startskottet 1968 har flera skaffat sig en stark politisk övertygelse.
Många följde med i den rådande vänstervågen som rådde medan andra engagerade sig mot den.
Framför allt tog man avstånd från den tidigare mesigare svensson-generationen som mest verkade vara intresserade av att bevara status quo och röstade med det partiet som påstods gynna den grupp som man tillhörde.

Så hur ska vi som tillhör en senare generation kunna göra uppror?
Naturligtvis genom att inte ha något engagemang och skita i det mesta som rör politik.
Ytterst få som jag känner är engagerade i något etablerat parti eller i någon förening som t ex Amnesty, Rädda Barnen, Världsnaturfonden, Geenpeace osv.
Men detta innebär ju inte att folk skulle sakna åsikter utan istället har det anamats någon slags pragmatisk livsstils-rörelse.
Enskilda frågor smäller högre än ideologin vilket har lett till att vissa lobbyorganisationer har gått frammåt de senaste åren.

Ibland kallas vi för gratisgenerationen då de flesta inte bara tar välfärdsstaten som en självklarhet utan även vill att det ska utökas till flera områden. Kollektivtrafiken bör vara gratis, upphovsrättsskyddat material ska även det vara gratis. Vissa menar även att bredbandsuppkoppling och bostad ska vara gratis i och med att de ser det som en mänsklig rättighet.

Ibland kan vissa enskilda frågor ha en stor betydelse och riskerar även att avgöra val.
Några är t ex den tämligen missuppfattade FRA-lagen som skulle underlätta underrättelsetjänstens övervakande av misstänkta brottslingar.
Samt Ipred som försvårar spridandet av upphovsskyddat material.
Men det är ju inte bara IT-frågor som får folk att reagera utan frågor som rör jobb, miljö och invandring verkar vara populära.

Att rikta in sig på enstaka frågor gör även att det förekommer en del hopp mellan partierna som kändes tämligen osannolika för tidigare generationer.
Jag vet folk som gått från Vänsterpartiet till Centern.
Centern till Vänsterpartiet och Moderaterna till Miljöpartiet.
Detta har även fått partier som M och Mp att inta en mer pragmatisk hållning då de båda är medvetna att de fått över "fienden" till sitt eget läger.

Annars är ju mindre partiet på uppgång.
Sverigedemokraterna sitter ju numera i riksdagen. Det går att spekulera i varför men min egen åsikt är att många känner att de gamla partierna är tråkiga och tjafsar om lite skatter hit eller dit istället för att se sina väljare eller problematiken i samhället.
Piratpartiet har antagligen en liknande funktion. Förhoppningsvis är det mer en protest mot de andra partierna än att folk på fullaste allvar menar att upphovsrätts-frågan ska stå över allt annat.
Dock verkar det som om att trots ett stort stöd valde de flesta sin röst på partier som verkar ha lite fler frågor på sitt program.

Min personliga åsikt om dagens generation är splittrad.
Ibland tycker jag att en del har svårt att se en helhet utan fokus ligger på några få detaljer. Men generellt är jag positiv.
Folk verkar kunna tänka mer än tidigare.
Nu röstar man inte på ett parti för att de var "Arbetarpartiet" en gång i tiden utan det är mer viktigt vad de har att erbjuda rent konkret.
Det är också intressant att se att folk inte litar blint på politiker längre utan faktiskt kan rösta emot EMU trots massiv uppbackning av namnkunniga politiker. Eller att man röstar in ett parti som konsekvent fått skit skyfflat över sig av både andra politiker men även i de flesta medier.
Nu känns det som att om politiker vill ha röster från min generation måste de även komma med intressanta erbjudanden och följa upp dem, annars går man bara till nästa alternativ.

 
 
Jan-Olof

Jan-Olof

19 augusti 2011 21:59

Samtidigt är ju Piratpartiet lite mer än upphovsrätts-frågan, även om det är det som är det enda som får någon uppmärksamhet i media.

De fåtal omnämnanden om partiet som någonsin kommer ut i tidningarna som för det mesta kontrolleras av ena eller andra blocket har sällan något intresse i att komma upp med bakgrunden till en politik.

Piratpartiet tar integritetsfrågan på allvar, vi ser inte att de ingrepp som görs i folks privatliv och kommunikation kan motiveras av att man vill skydda inkomster till upphovsrättsindustrin. Det är ju som så att skall man se till att en lag som förbjuder nedladdning av upphovsrättsskyddat material efterlevs, då måste man in och avlyssna varje persons trafik, se vad denne laddar ner o.s.v

För 15 år sedan var det helt lagligt att ladda ner för eget bruk, spridning var däremot olagligt. Så lagarna har gått industrins väg, men det finns ingen samhällsnytta som motiverar detta, däremot finns det ökade kostnader för rättssapparaten, som skall lagföra människor för något som större delen av befolkningen anser är ett helt ok beteende.

Men visst, Piratpartiets största framgång var ju på grund av att TPB-domen kom precis i slutskedet för EU-valet. Men inte för att piratpartiets enda fråga är omkring upphovsrätten, utan för att piratpartiet var det enda partiet som har upphovsrätten som fråga.

http://futuriteter.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards