Alla inlägg under augusti 2011

Av Torz - 25 augusti 2011 08:15

Euronymous (1968-1993), Mayhem

 

Lustigt nog är en av de råaste gitarrerna inte utvecklad för tyngre musik utan för jazz och blues.
Den stabila tydliga tonen med den analoga råheten har dock attraherat en del metalgitarrister. Framför allt är det Les Paul Custom som är populärast.
Förmodligen på grund av den lite tunnare profilen, de kraftfulla mickarna samt att den går att få tag på i svart.
Den kostar lite men andrahandsvärdet är högt och håller i sig genom åren.


Försökte komma på några metalgitarrister som spelar/spelade på Gibson Les Paul och kom ett par stycken:


Randy Rhoads
Zakk Wylde (modifierad med aktiva EMG mickar)

Quorthon (han varvade den med en Ibanez Destroyer)

Euronymous

Jon Nödtveidt (varvade den med en Gibson Flyin V)

Björn Gelotte (aktiva EMG-mickar)

Alex Hellid

Nocturno Culto

Tchort

Jeff Hanneman (hade en modifierad Les Paul under Slayers första år)

James Hetfield (spelar mest på ESP dock)

Av Torz - 23 augusti 2011 08:02

 
När jag kom i kontakt med satanismen under 90-talet var det egentligen bara två inriktningar som gällde.


Antingen var man en så kallad djävulsdyrkare där man accepterade den kristna världsbilden men ansåg att Gud var den svagare parten eller så identifierade man sig helt enkelt som "ond". Få verkade ha varit speciellt seriösa och organiserade djävulsdyrkare var sällsynt. Däremot var det ett perfekt image om man lirade Black Metal.


Den andra inriktningen var snarare en socialdarwinistisk livsideologi där man hyllade inre styrka, självständighet och i viss mån elitism.
Satan var inget mytologiskt väsen utan helt enkelt en symbol för sitt inre rebeliska jag. Den här inriktningen kallas ofta för LaVey-satanism eller ateistisk satanism.
Många som söker sig hit är dock allt annat än starka och självständigaoch ett tag kryllade det av små svarthåriga fjortisar som skar sig i armarna, lyssnade på Marilyn Manson och var satanister.


Under de senaste åren så har ytterligare en inriktning kommit som börjat bli populär. Det är kaosgnosticismen eller kaossatanismen.
De är liksom LaVey-satanismen elitiska och anser att de är födda som satanister. Däremot är de inte ateister utan har sin religiösa världsbild.
De accepterar dock inte den kristna världsbilden utan ställer den snarare upp och ner.


Gud (som f ö heter Saklas) är en mycket bitter varelse som blivit utslängd ur sin harmoniska andliga värld. Orsaken är att han är disharmonisk och defekt.
Men kan han inte få vara med i den andliga världen så får han väl skapa sig en egen (Kosmos). Han befolkar den med folk som kan dyrka honom ovetande om sanningen.
Eftersom Saklas är ond så blir även hans skapelser onda. Världen/Kosmos är besmittat med hans ondska liksom även människan.
Problemet för Saklas är att den androgyna varelsen som skapades till hans avbild råkar ha fått i sig en gnista av den andliga världens visdom i sig.
Saklas sliter ut den andliga delen och gör om varelsen till en man och kvinna (Adam och Eva).
Visdomen tar dock en orms gestals och försöker få människorna att äta av kunskapens frukt för att få insikt i hur världen fungerar.
Saklas kommer dock på människorna och förvisar dem från sitt paradis innan de hunnit tillgodose visdomen.


Adam och Eva får senare en son som heter Set. Till skillnad från de andra i sin familj har han fått ett fragment av visdomen i sig och blir den första människan med en andlighet.
Genom årtusenden så dyker det upp ättlingar till Set som även de besitter anslig visdom och enbart dessa är kapabla till att inse att världen är ond och falsk (en av dessa ska ha varit Jesus).


Kosmos är ett fängelse för de andliga människorna och är i sin tur uppdelad i olika sfärer. Ju högre sfär man kan nå desto närmare den andliga världen kommer man (Saklas når f ö den 13:e sfären).


Detta som jag skrev är egentligen setians gnoticism men kaosgnoticismen har antagligen tagit en hel del därifrån. Jag vet inte riktigt hur Satan kommer med i bilden men jag antar att han symboliserar en motpol till Saklas.
Djävulen kallas ju ibland för Lucifer vilket betyder ljusbringaren vilket i sin tur kan tolkas att han ska sprida ljus över situationen.
Som jag skrev tidigare är inte kaosgnostiker speciellt förtjusta i LaVey-satanister. Men de skiljer sig även från klassiska satanister genom att se sig som goda i en ond värld.

Av Torz - 22 augusti 2011 10:10

Detta är en lista framtagen av Gudrun Swartling som hjälper avhoppare från sekter.

  • Markant sämre kontakt med familj och gamla vänner.
  • Har ofta med sig en vän/vakt från gruppen som skydd.
  • Tidigare intressen har ofta försvunnit.
  • Värderingar som tidigare var viktiga har ändrats radikalt.
  • Dålig ekonomi.
  • Personen kan uppfattas som zombieaktig av tidigare vänner.
  • Kan uppträda helt normalt, men om gruppens ledare ifrågasätts av utomstående kommer bortförklarandet som en utantilläxa.
  • Ibland förändrat utseende.
  • Ansträngt leende som inte når ögonen. Stirrig blick.
  • Annorlunda kroppshållning.
  • Dålig nutidsorientering. En del grupper följer inte alls med i vad som händer i omvärlden.

Några knep sekter håller på med för att fånga sina anhängare är att de inte tål ifrågasättningar då ifrågasättande är detsamma som att gå emot gud.

Vill någon hoppa av finns risk att brytningen med sekten och dess medlemmar blir total. Med tanke på att många har både sina vänner och familjer i sekten så blir det en oerhört stor uppoffring.

Sekter ser sig ofta som elistiska och håller sig mycket för sig själv och målar gärna upp omvärlden som ond och hemsk.
Ibland ser sekten till att medlemmarna är i så dålig form att de inte orkar ifrågasätta. T ex genom jobb och uppdrag som upptar en stor del av medlemmarsnas vardag.

Av Torz - 22 augusti 2011 09:29

Efter att ha skrivit CV så har jag kommit fram till att jag har en hel del år bortkastade på arbeten, utbildningar och aktiviteter utan att det hjälper mig få något jobb.

Har jobbat som inom vård/personlig assistans inom en kommun under 6 år men kan inte få tag på någon referens. Detta beror på att jag var timvikarie och sällan hade med mina chefer att göra. Dessutom byttes dessa ut lite då och då och de som sitter där nu är i konflikt med morsan.
Det förekom även skitsnack bakom min rygg av kolegor som ogillade mig eller missuppfattade situationer som knappast gynnat mig.


Fyra arbeten jag haft är bara små snabba inhopp på 1-3 dagar så där har det inte varit aktuellt att skaffa referenser. En av dem blåste mig förresten på pengar och ett annat ville inte ha några offentliga utbetalningar.

Blåst blev jag även på ett verkstadsjobb som lovade mig guld och gröna skogar om jag bara förlängde min praktik. Men lagom tills de skulle betala ut hela min lön så var jag inte intressant längre. De försökte även blåsa mig på en del pengar genom att inte registrera att jag bytt skift.

Jag har fyra sommarjobb bakom mig men två av dessa var när jag var 15-16 år.
Ett var inom vården och ska jag vara ärlig vet jag inte varför jag inte skaffade en referens där. Kanske var jag säker på att jag skulle få vara kvar eller nåt.
På ett annat ställe fick jag höra att jag inte var en av de bästa. Detta gjorde mig helt knäckt. Dels för att jag hade slitit som en idiot med helt omänskliga pass och dels för att jag vet att jag var bättre än flera andra där.

Ett arbete var en prövåmånad inom vården.
Jag fick inte fortsätta utan att jag vet varför. Dock vet jag att de ofta byter folk till den tjänsten. Dum som jag var lämnade jag dem som referens eftersom de faktiskt hade sagt att de tyckte jag var bra men inte till just det jag jobbade med där. Det var inte riktigt det som de sa till en områdeschef som i annat fall hade gett mig arbete.

Hur är det med utbildningar då?

Jodå det finns ett par sådana också.
Efter gymnasiet tog jag igen ett ämne på komvux.
Började sedan läsa multimedia men fick avbryta p g a jobberbjudande.
Senare läste jag lite blandade kurser på komvux men problemen i mitt förhållande blev så omfattande att jag inte klarade av att genomföra utbildningen.
Ett tag försökte jag mig på den tokiga iden att läsa upp mina engelskakunskaper på distans. Detta föll på att jag dels saknade dator och dels för att nivån var högre än vad jag klarade av.
Prövade dock med en mer anpassad engelska några år senare men fick avbryta p g a arbetsförmedlingen. Kommer dock inte ihåg varför.

Det har även förekommit övriga aktiviteter.
En arbetsförmedlare lurade in mig i en verkstad där jag fick fixa till stolar tillsammans med kriminella, efterblivna och ett par bonnläppar.
Har gått på flera jobbsökarkurser. Ett gick ut på att mailbomba arbetsgivare oavsett vart arbetet låg eller om vi hade kompetens för tjänsterna.
I Växjö fick jag gå på en mer taktiskt jobbsökarkurs.
Detta ersattes senare med en annan jobbsökarkurs med en coach.
Slutligen hamnade jag i ett Fas 3 projekt där jag för närvarande går på.

Överlag har jag varit rätt nöjd med flera av arbetet och utbildningarna jag gått på och det har ofta hänt att jag trortt att jag har en framtid där.
Förutom på de ställen där jag råkat ut för lurendrejare hade jag kunnat tänka mig återvända till om jag blev erbjuden en tjänst.
hade dock gjort en del saker annorlunda.
På vissa ställen fann jag mig i vissa saker p g a att jag inte vågade säga till om dem. Jag hade även varit snabbare med att lösa missuppfattningar genom en mer aktiv kommunikation.

Av Torz - 22 augusti 2011 09:12

I Torsdag var det exakt 50 dagar sedan jag la av med rökandet och började undvika socker. Målet är att jag så småningom ska komma i bra form.

För att ha göra det lite enklare har jag valt att ha en del konkreta mål.
Ett av målen är att få så bra poäng som möjligt på Ove Rytters Fit-test.
Mannen i fråga är lite av en fanatiker när det gäller livsstil så det lär inte bli lätt.
För att göra det mer intressant funderar jag på att kanske satsa på Strenflex framöver (en annan sak Herr Rytter gillar).

Skulle jag klara av fit-testet skulle detta innebära b l a:
att jag har minst 3 styrkepass och 4 cardiopass i veckan samt stretch/avslappning på det.
Äter alltid välbalanserade och näringsrik frukost och lunch.
Skippar kaffe, fet mat, vitt bröd, socker. Sover ordentligt och är överlag pigg och glad.


Strenflex:
10 chins

20 dips

30 armhävningar

40 situps (35 graders lutning)

Ska kunna sitta ner och röra tårna med raka ben

Det finns även ett konditionstest men den är baserad på flera faktorer som jag inte är insatt i.

Det är inte omöjligt att jag skulle kunna klara av de här sakerna inom ett år.
Har ju redan börjat lite med det första testet även om mina samanlagda poäng än så länge inte ser så bra ut.

Av Torz - 19 augusti 2011 10:29

För de som var unga under det radikala 70-talet och startskottet 1968 har flera skaffat sig en stark politisk övertygelse.
Många följde med i den rådande vänstervågen som rådde medan andra engagerade sig mot den.
Framför allt tog man avstånd från den tidigare mesigare svensson-generationen som mest verkade vara intresserade av att bevara status quo och röstade med det partiet som påstods gynna den grupp som man tillhörde.

Så hur ska vi som tillhör en senare generation kunna göra uppror?
Naturligtvis genom att inte ha något engagemang och skita i det mesta som rör politik.
Ytterst få som jag känner är engagerade i något etablerat parti eller i någon förening som t ex Amnesty, Rädda Barnen, Världsnaturfonden, Geenpeace osv.
Men detta innebär ju inte att folk skulle sakna åsikter utan istället har det anamats någon slags pragmatisk livsstils-rörelse.
Enskilda frågor smäller högre än ideologin vilket har lett till att vissa lobbyorganisationer har gått frammåt de senaste åren.

Ibland kallas vi för gratisgenerationen då de flesta inte bara tar välfärdsstaten som en självklarhet utan även vill att det ska utökas till flera områden. Kollektivtrafiken bör vara gratis, upphovsrättsskyddat material ska även det vara gratis. Vissa menar även att bredbandsuppkoppling och bostad ska vara gratis i och med att de ser det som en mänsklig rättighet.

Ibland kan vissa enskilda frågor ha en stor betydelse och riskerar även att avgöra val.
Några är t ex den tämligen missuppfattade FRA-lagen som skulle underlätta underrättelsetjänstens övervakande av misstänkta brottslingar.
Samt Ipred som försvårar spridandet av upphovsskyddat material.
Men det är ju inte bara IT-frågor som får folk att reagera utan frågor som rör jobb, miljö och invandring verkar vara populära.

Att rikta in sig på enstaka frågor gör även att det förekommer en del hopp mellan partierna som kändes tämligen osannolika för tidigare generationer.
Jag vet folk som gått från Vänsterpartiet till Centern.
Centern till Vänsterpartiet och Moderaterna till Miljöpartiet.
Detta har även fått partier som M och Mp att inta en mer pragmatisk hållning då de båda är medvetna att de fått över "fienden" till sitt eget läger.

Annars är ju mindre partiet på uppgång.
Sverigedemokraterna sitter ju numera i riksdagen. Det går att spekulera i varför men min egen åsikt är att många känner att de gamla partierna är tråkiga och tjafsar om lite skatter hit eller dit istället för att se sina väljare eller problematiken i samhället.
Piratpartiet har antagligen en liknande funktion. Förhoppningsvis är det mer en protest mot de andra partierna än att folk på fullaste allvar menar att upphovsrätts-frågan ska stå över allt annat.
Dock verkar det som om att trots ett stort stöd valde de flesta sin röst på partier som verkar ha lite fler frågor på sitt program.

Min personliga åsikt om dagens generation är splittrad.
Ibland tycker jag att en del har svårt att se en helhet utan fokus ligger på några få detaljer. Men generellt är jag positiv.
Folk verkar kunna tänka mer än tidigare.
Nu röstar man inte på ett parti för att de var "Arbetarpartiet" en gång i tiden utan det är mer viktigt vad de har att erbjuda rent konkret.
Det är också intressant att se att folk inte litar blint på politiker längre utan faktiskt kan rösta emot EMU trots massiv uppbackning av namnkunniga politiker. Eller att man röstar in ett parti som konsekvent fått skit skyfflat över sig av både andra politiker men även i de flesta medier.
Nu känns det som att om politiker vill ha röster från min generation måste de även komma med intressanta erbjudanden och följa upp dem, annars går man bara till nästa alternativ.

Av Torz - 19 augusti 2011 08:42

Samatha Fox
    
En sak som som jag funderat över är att samtidigt som samhället blir mer och mer sexfixerat så minskar toleransen mot nakenhet.
Under 80-talet var det så vanligt med nakna bröst (Samatha Fox, Sabrina Salerno, Madonna m.fl) att få reagerade att det var vanligt förekommande i Sveriges största ungdomstidning.
Detta var i o f s inget jag tänkte på då jag var lite för ung för att uppskatta bröst men jag kommer ihåg att det var rätt vanligt att sola top-les (min mamma var för övrigt den första som gjorde det där jag bodde).
Även några år in på 90-talet verkade det vara rätt vanligt och jag kommer ihåg att min då 16-åriga kusin sprang runt med bar överkropp när vi badade 1994.

Idag hade jag blivit väldigt förvånad om en 16-årig tjej hade visat brösten på en badstrand. Möjligen en rejält tankad brud på en festival men det är ju inte riktigt samma sak.
Det är samma sak i tidningar. Brösten ska inte släppas fram, så är det bara.
Men paradoxalt nog ska det mesta bli sexuellt laddat trots detta.
Någon sa att skillnaden mellan musikvideos under 1980-talet och 2000-talet är att de sistnämnda ofta har samlag i sina, fast med kläderna på.

Även om Britney Spears, Spice Girls och de andra som var stora när vi gick in i ett nytt årtusende behöll kläderna på så skulle bara en idiot förneka att de körde stenhårt på att utstråla sex.
Britney Spears och Spice Girls verkade dessutom ha ett koncept som verkade ha utformats av någon slibbig snuskgubbe.
Britney åmade sig som om hon hade fått något hormonryck samtidigt som hon var en liten oskyldig flicka som minsan sparade sin oskuld (vi snackar image nu). Spice Girls var lite oskyldigare men med tanke på vilken deras huvudsakliga målgrupp var känns det lite....fel.
Sedan har vi alla dessa förbannade hiphop videos med zoomade arslen.

Någon nämnde att detta fenoménet skulle vara imorterat från USA.
Som de flesta vet brukar nakenhet vara väldigt spektakulärt på andra sidan Atlanten och får alltid kritik från känsliga människor trots att få klagar på våldet i media.

Av Torz - 19 augusti 2011 08:21

Idag är det exakt 50 dagar sedan jag fick för mig att upphöra med socker och rökning. Målet är att fixa 100 dagar och som det ser ut nu är utsikterna rätt goda.
Fysiskt mår jag alldeles utmärkt och psykiskt är det lugnt sedan flera veckor tillbaka.

I ärlighetens namn så har jag inget som helst sug kvar efter ciggaretter utan tycker mest de luktar illa just nu vilket borde vara ett gott tecken.
På sockerfronten går det också bra. Det finns ett visst sug kvar om någon äter något som jag är förtjust i men det är inga större problem att undvika det.
Om inte annat har jag börjat hitta en ersättare i form av dadlar om jag behöver få i mig något sött.

Pizza la jag av med för ett par veckor sedan och idag tänker jag ta min sista kebabrulle innan jag övergår till sallad.
Tyvärr har jag inte varit så bra på att äta och röra mig så som jag hade velat de senaste 6 veckorna men det beror på att jag knappt varit hemma men det ska bli ändring på det också.
Frukost har inte alltid varit en självklarhet och då det blivit av har det ofta varit ostmackor och liknande istället för havregrynsgröt och ägg som jag brukar äta hemma.

Idag blir också sista dagen som jag ska dricka vardags-kaffe.
Orsaken är att kaffe liksom socker och tobak manipulerar med kroppen och lurar den.
Många dricker kaffe för att piggna till men en orsak till att man behöver piggna till är ju att man sover för lite eller inte ger kroppen vad den vill ha.

Viktmässigt (ja ingen kan ju på allvar påstå att den lägger om till en hälsosammare livsstil enbart p g a hälsans skull) ser jag smalare ut.
Är dock inte säker på hur mycket jag väger då vågen jag väger mig på är trasig men jag borde ha gått ner ca 5 kg. Just nu verkar jag vara lite svullen så det kanske ryker två kg till eller så inom kort.
Eftersom jag är överviktig kan jag köra på vikten ett tag men efter årsskiftet hade jag tänkt gå över till att mått istället.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards