Direktlänk till inlägg 3 oktober 2011

Har LaVey någon plats i 2000-talet?

Av Torz - 3 oktober 2011 10:43

Anton LaVey 1930-1996
 

Idag är jag inte speciellt intresserad av att sitta och tjafsa i sataniska forum men det händer att jag tittar in emellanåt.
Det jag snabbt kan konstatera att det har hänt en del sedan 1990-talet.

Idag verkar folk tävla i att ta avstånd från LaVey men när jag själv kom i kontakt med LaVey strax efter att han hade dött var det en helt annan femma.

Att äga Den Sataniska Bibeln som tånåring var snudd på lika tufft som att ha ett automatvapen under sängen. Det visade sig att det fanns en order i Sverige som var baserad på LaVeys ideologi och dessa kom jag i kontakt med 1998 eller 1999.
När folk började komma underfund med att jag hade kontakter inom orden kom det fram en del människor för att fjäska in sig.

Vad var det då som lockade med den numera kallade LaVey-satanismen?

Det enkla svaret att det var där som jag kunde träffa folk som var som mig.
Innan jag läste Den Sataniska Bibeln var jag frustrerad över att min livssyn och moral skilde sig från det min omgivning försökte få mig att tycka.
Man skulle vara ovillkorligt snäll och förlåtande och gärna ha Bamse som sin barndomsförebild. Problemet var att jag inte kunde se någon logik i det.
Dessutom gick moralen och verkligheten sällan hand i hand.
Att jag alltid dragits till det som är mörkt och extremt, var barnsligt förtjust i ockultism samt påfallande ofta sympatiserade med onda karraktärer (de hade ambitioner, smak och var ofta ärliga mot sig själva) gjorde även det sitt.

Anton LaVey hade själv gjort liknande observationer en gång i tiden.
Han hade svårt för folks hyckleri där man hade en gudfruktig och strikt moralisk sida ena dan men bröt mot det den andra.
Anledningen till att det var så beror till stor del på att kristendomen har en fix idé om att människan är separerad från naturen och naturliga drifter.
Så hans motdrag blev att skapa en ideologi där "synden" som blev ett resultat av drifter skulle ses som ett ideal istället för något man behövde skämmas över.

Namnet "satanism" kom ifrån att Satan representerar det djuriska och fria i människan och på så sett blir en arketyp istället för ett mytologiskt väsen.
Även om man har med en biblisk karraktär så tog man till skillnad från djävulsdyrkarna avstånd från dek kristna världsbilden och dess strikta dualism.

Under 2000-talet har dock definationen av "satanism" breddats ännu mer.
Kaosgnocistiska satanister är troende men menar att Satan representerar upplysning i en ond värld. Deras syn på världen är att den är ond och missbildad till skillnad från de mer levnadsglada LaVeyanerna.

Dock känns det som om de flesta som kallar sig satanister i forum och liknande egentligen är ganska förtjust i LaVeys lära med att man är sin egen gud.
Däremot är de motståndare till att LaVey försökte göra det hela till någon slags religion med regler, biblar, präster, synder m.m Som de ser det är det motsägelsefull att följa regler om ideologin går ut på att man skapar egna regler.
Det som de missar är att det inte riktigt är på det sättet.
De sataniska budorden, levnadsreglerna och synderna bör snarare tolkas som riktlinjer. Faktum är att det krävs ju en del riktlinjer som folk ska samlas runt för att det inte ska flumma iväg helt och hållet.
En annan kritik kommer även från det motsatta hållet där folk tycker att om man nu ska göra precis som man själv vill....vad finns det då för poäng med den här typen av sammanslutning?

kan passa på att nämna att LaVey var medveten om att det kan bli problem med folk om man håller med om något som samtidigt är baserat på den egna viljan.
Därför hände det att han slängde in en del oväntade saker och kollade på responsen. De som fortsatte att glatt hålla med om allt han sa var uppenbarligen inget annat än viljelösa individer som bara vill ha en stark ledare att följa.
De som däremot ifrågasatte visade att de fattade vad det hela gick ut på.

En bidragen orsak till att LaVey tappade stöd beror antagligen på att satanism blev så uppblåst för ca tio år sedan.
Efter att Marilyn Manson gick ut som satanist var det praktiskt taget kört.
Plötsligt fullkomligt kryllade det av små svartklädda fjortisar som trots sin osäkerhed och iblabd rent labila sidor bestämt påstod sig vara satanister.
En av orsaken till att jag valde att inte ha med några av LaVeys citat är att de har fått en besk bismak efter att jag sett det på kanske 100 fjortissidor samt i ett antal skoluppsatser (jo jag skrev själv om satanismen en gång i tiden...mest för att reta min sura och kristna svensklärare).

Som avslutning kan jag nämna att jag trots att jag var med i en satanisk order aldrig kallade mig själv för satanist.
Den estetiska sidan av den mörka sidan har alltid varit lockande men samtidigt kändes det lite fel att kalla mig satanist när jag inte tror på någon gudomlighet.
Att kalla delar av mig för Satan hade känts lite schizofrent även om andra naturligtvis får göra som de vill. Risken för missuppfattningar ökar ju dessutom rejält och vem orkar gå runt och reda ut begrepp stup i ett?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards