Direktlänk till inlägg 11 oktober 2011

Hur skapas nostalgi?

Av Torz - 11 oktober 2011 09:15

AC/DC - The Razors Edge 1991
 
Året var 1991 och AC/DCs "The Razors Edge" hade precis kommit ut när Angus Youngs pullon-pulloff-dänga Thunderstruck nådde mina obefläckade öron. Har jag inte helt fel så var detta hemma hos en kusin 0ch efter det har inget varit sig likt.
Efter det var AC/DC mitt absoluta favoritband tills Megadeth kom in i mitt liv.


Detta är min version av hur jag kom i kontakt med en gammal grupp som väcker nostalgiska känslor så fort jag hör Brian Johnsons raspiga stämma.
Detta är antagligen något som stämmer in på alla som gillar tyngre musik även om tillfällena och grupperna varierar. Poängen är att någonstans dök det upp en grupp som genom en rad tillfälligheter gav ett bestående intryck.


En grupp som väcker nostalgi hos många hårdrockare är annars Kiss.
Deras lättsamma lagomt farliga musik i kombionation med mycket fokus på det visuella har antagligen lockat många småkillar och tjejer ner i hårdrocksfördärvet.
Visserligen delar jag inte dessa känslor med gruppen ifråga men jag var inte heller 8 när jag hörde dem för första gången utan var väl runt 15 och var inte längre lika mottaglig för den typen av image.
Å andra sidan så hade jag kanske tyckt att AC/DC bara är fem tragiska gubbar som fastnat i sin evigt malande bluesrock om jag hade snubblat över dem 5-10 år senare.


Den första gruppen riskerar dock att knuffas ner i takt med att man härdar sig.
Nostalgin försvinner förmodligen inte helt men det som man föll för när man var mellan 6 till 12 år är ju sällan det man sedan kommer att gilla livet ut.
Däremot känns det som om 16 är en magisk ålder.
Det man tyckte var svinbra i den åldern verkar sedan hänga på för lång tid framöver. Ska man ta ett konkret band för egen del får det väl bli Slayer som jag fortfarande köper plattor med.
Om inte annat var det då jag defenitivt bestämde mig för att det är tung musik som jag gillar och la ner mer tvivelaktiga sidospår.


Under gymnasiet verkar någon form av identitet ta form och i och med det blir även den musikaliska inriktningen mer stabil.
Det var under dessa år som jag började lämna hårdrocken för att istället ge mig in i lite tyngre läger som t ex Black Metal.
Dark Funeral, Marduk, Arckanum och Bathory är alla grupper som jag upptäckte i gymnasiet och som jag fortfarande tycker är svinbra.


För en del stagnerar dock musiken i den åldern och man ger sig fan på att man har upptäckt allt av värde (för den som inte tror mig kan ju alltid gripa tag i någon som är 55-60 och sedan är risken stor att man får lyssna på att Jimi Hendrix är oslagbar och att allt efter Pink Floyd är skit...oavsett om man lyssnat på annat eller ej).
Att fastna i ett sådant läge känns enligt mig rätt korkat. Den dagen man sitter och påstår att allt nytt är skit är det ett säkert sätt att konstatera att man blivit gammal.


Dock är det svårt att komma ifrån att under en period i livet är man extra mottaglig för musik. Gärna i kombination till trevliga minnen och när man är i rätt harmoni.
Det sistnämnda ska nog inte underskattas för i ärlighetens namn hur bra låter en platta som man lyssnar på en stressig dag med en dammsugare i bakgrunden?
Nifelheimbröderna som är kända för sin passion till musik och framför allt en brittisk heavy metalgrupp sa vid något tillfälle att de aldrig har musik i bakgrunden utan ska man lyssna på en platta så lyssnar man fullt koncentrerad.
Egentligen borde alla musik man införskaffar köras genom en riktigt bra stereo med omvärden utestängd och ljuset släkt. Gärna liggandes i en skön säng eller soffa. Lite levande ljus hade säkert fungerat det också samt att man snällt har frågat grannen om han inte kan vänta någon timma innan han klipper gräset.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards