Direktlänk till inlägg 12 oktober 2011

Svensk mentallitet

Av Torz - 12 oktober 2011 08:12

   Något som är irriterande är när folk har svårt att inse att ett nations nationallitet är baserat på landets historia och situation istället för att anklaga folk för att vara dumma i huvudet.

För att förklara vår egen mentallitet får man ta hänsyn till vårt isolerade läge och detta faktum att vi inte vant oss vid en stadskultur (förenklat skulle vi kunna kalla oss urbaniserade bönder). Detta kan jämföras med medelhavsländerna som haft en stadskultur i tusentals år.

Vi är i grund och botten ett rätt homogent folk där man under lång tid har vetat ungefär vart man har varandra.

Vi lämnade tidigt katolicismen för att gå över till ett protestantiskt skick.
Med åren har vi gradvis gått åt ett mer sekualliserat samhälle.

Flera länder hade ett strikt feodalsamhälle med en stark adel och en massa fattiga. Sverige hade å andra sidan ett skikt av fria bönder som tillsammans var mäktiga (vilket även kan vara orsaken till Jantelagen och dess syn på att kväsa individualism för att istället satsa på kollektivet).

Efter ett par vilda sekler lugnade Sverige ner sig millitärt och idag har vi inte varit direkt inblandade i några krig på snart 200 år.
Vi har inte heller några minnen från att ha varit ockuperade.

Kungens makt gav vika för en regering och vi fick fria val.

Under 1900-talet kom Per Albin Hanssons folkhem där man spädde på den kollektiva biten med att låta staten ta en mer aktiv roll i samhället.


Dessa saker är inte självklara för andra länder.
Om man tar USA som exempel så har de fått slå sig fria en gång i tiden och har ofta varit hotade av andra länder vilket naturligtvis skapar en slags nationalism. Befolkningen är allt annat än homogen och istället har man fått samsas kring gemensamma värden.

I många länder har religionen en stor betydelse och den genomsyrar det mesta i samhället. I praktiken ser man i flera länder ingen större skillnad på tro, styre och lagar. I Sverige har staten tagit över religonens fundementala roll.
Detta gör ju att vi även kan ha svårt att sätta oss in i länder som inte har lika positiva syn på staten som vi har. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se