Direktlänk till inlägg 28 november 2011

Sanningen bakom Jesus

Av Torz - 28 november 2011 09:11

 

Alla vet vem den bibliske, men inte många den historiske Jesus.
Bland ateister verkar det finnas en utbredd tro att han aldrig har existerat och att det som står i bibeln bara är gamla skrönor. Forskare är mer inne på att han har existerat och att bibeln är sammansatt av en mängd olika texter som omsorgsfullt har plockats ihop och bearbetats, där man kan finna en uns av sanning men där stora delar har ändrats för att det passar in i något syfte.

Berättelsen är följande:

Myt:
Maria hette en ung flicka som hade blivit havande med den helige ande.
Fakta:

Det är inte säkert vem pappan är. En kandidat var en ung romersk legionär vid namn Panthera.
Den officiella versionen är däremot för befängd för att ödsla mer tid på än att det antagligen var ett resultat av ren självbevarelsedrift. Hon hette f ö antagligen Marion eller liknande.

Myt:
Tillsammans med sin pojkvän Josef var de ute och vandrade i slutet av December tills de kom fram till ett värdshus i Betlehem.
Fakta:
Josef kan mycket väl ha varit en pojkvän som sedan blev styvfar till Jesus. Efter ett tag blir det tyst om honom så forskare misstänker att han dör efter ett par år.

Annars är både platsen och tidpunkten förmodligen felaktiga. Betlehem är av en religiös betydelse så Jesus har antagligen flyttats dit för att ge mer tyngd åt historian.

Ingen vet riktigt när Jesus är född men dagens officiella datum kom efter att man försökt introducera kristendomen i romarriket och helt sonikt snodde en konkurrerande guds födelsedag.
Innan dess hade Jesus en annan officiell födelsedag på vårkanten.


Myt:
Josef och maria var så fattiga så att de hade inte råd att ta in på ett rum så istället sov de i stallet. Maria hade kommit så pass långt i sitt havandeskap att hon födde en liten gosse.

Fakta:

Värdshus var ovanliga och det paret sov antagligen över hos släktingar. Husen var dock uppdelade med ett boendeplan och ett stallplan och det är mycket möjligt att Maria tyckte det var mer bekvämt att föda nere i stallplanet.


Myt:
Tre vise män knackar på för de har hört att en kung ska föddas och har följt en stjärna dit. Den lille pojken får dyrbara gåvor som guld och myrra.
Fakta:
De tre vise männen (som ibland är kungar) är faktiskt inte tre ens i bibeln utan det är någon fix ide folk har.
De har knappast funnits på riktigt och det finns inget som tyder på att de jagade stjärnor.


Myt:
Jesus växte upp till en långhårig religiös snickare som efter en tid började bege sig ut på gatorna och hela sjuka.

Fakta:

Josef var enligt bibeln snickare men det var ytterst sällsynt i ett land som saknade skogar. Det är mer troligt att han arbetade med sten och Jesus gick antagligen i hans fotspår.
Det är mycket möjligt att Jesus var ute bland folk men knappast i form av någon religiös profet utan snarare var var han nationalist som kämpade för ett fritt land.
En barndomsidol var antagligen en rebelledare som hette Judas (inte DEN judas).

Senare slog han sig ihop med en upprorsman som är känd som Johannes Döparen.
Johannes dödas dock och Jesus blir den nya ledaren.

När det gäller Jesus utseende vet man inte mycket. De bilder man ser av honom är antagligen en efterkonstruktion där han ser ut som en from sydeurope. Skägget symboliserar visdom och det långa håret var antagligen mode när målningarna kom. I äldre skildringar är han korthårig.
Modet under hans livstid var antagligen romerskt med renrakade ansikten och kort hår. Dock var ju Jesus en upprorsman så det är möjligt att han struntade i dessa imperialistiska påfund.
I en av få vittnesskildringar från Jesus tid beskrivs han som en kort mörkmustig man med kort vild blick, kort hår, hopväxta ögonbryn samt skägg. Vittnet var dock inte kristen.

Myt:

Det judiska prästeskapet såg honom som en hycklare och försökte få den milde romerska stadshållaren Pontus Pilatus att ha ihjäl honom (eftersom de själva inte kunde verskställa några domar). Pilatus är inte dummare än att han fattar vad som var på gång och fattar att de anklagelserna om föräderi som riktas mot honom har en religiös grund.
Därför får Jesus flera chanser att bli fri. Först genom att muntligt säga att anklagelserna saknar grund och sedan låter han folket få frige en dödsdömd fånge.
När inget hjälper får Pontus Pilatus motvilligt ge upp och låta piska Jesus, samt låta honom bära ett stort kors genom Jerusalem för att slutligen spika upp honom på det. Han dör tillsammans med några uppspikade brottslingar.
Bland se sörjande står tre kvinnor. En är hans mor och en är en prostituerad han räddade livet på.
Fakta:
Det är osäkert om Jesus retade upp prästerskapet eller ej. Det är möjligt att han trampade på ömma religiösa tår (om han nu påstod sig ha någon religiös agenda) men det kan också vara så att det fanns folk som var rädda för att hans handlingar skulle kunna drabba det judiska folket p g a romarnas repisalier.
Däremot är det rätt säkert att den fromme Pontus Pilatus är rena skämtet. han har visserligen bevisligen varit stadshållare men att han placerades så pass långt från Rom var för att han var känd för att vara brutal.
Hade någon anklagats för förräderi hade han knappast tvekat för att verkställa en dom.
Att han beskrivs som så förstående och mild beror på att när kristendomen skulle introduceras i romarriket kunde man ju inte utmåla en viktig romare som grym.

Jesus död var det vanligaste straffet för fiender till romerska imperiet.
De hade antagligen inte behandlat en religiös tokstolle på detta sättet. Eftersom korsfästningen skulle ha en psykologisk effekt så ställderomarna korsen så att folk lätt kunde se de som hängde där. Ibland placerade man ett antal kors längst med färdvägar. Jesus ska dock ha befinnit sig på en upphöjning och det är möjligt att han fick hänga med några andra fiender till romarna.
Han kunde dock trösta sig med att han antagligen inte fick släpa på korset som han gör i bibeln.
Korset är helt enkelt alldelse för tungt för att han skulle kunna ta sig fram. En annan teori är att han fick bära bra den delen som han var fastspikad på och som sedan fästes på en påle. Men även detta visade sig i undersökningar ha varit för tungt för att bära själv.

Det finns förresten en livlig diskusion om vad Jesus egentligen dog av. Vissa menar att han kvävdes, andra att han delvis dog av shock och smärta. Vissa menar att det tar dagar att dö på korset och andra att det går betydligt snabbare. Spikarna lär i vilket fall inte ha slagits in som på de gamla tavlorna för i sådana fall hade de inte orkat hålla upp hela kroppsvikten. Handlederna är mer troliga än handflatan och fötterna penetrerades antagligen på ett liknande men sätt från sidan.

Kvinnorna som sörjer har det skrivits hela böcker om. Maria behöver ingen närmare förklaring men däremot är horan Maria Magdalena intressant för hon har tydligen en rätt stor betydelse i Jesus värd.
Flera forskare är övertygade om att Maria Magdalena var Jesus hustru men att det inte passade så bra in i historian.
Samma sak med hans mor som inte bara skulle ha varit jungfru vid födseln utan dessurtom en evig jungfru, vilket naturligtvis gör Jesus till enda barnet. I själva verket ska han ha haft flera syskon varav en av dem kan vara den tredje kvinnan vid korset.
Två av bröderna var f ö med i hans rörelse och finns med som lärljungar i bibeln.
En av dem var antagligen utsedd till att ersätta Jesus men det blev inte så.
En lustig detalj med Jesusu syskon är att en av dem ska ha hetat Judas, men det var antagligen ett resultat av att det var ett mycket vanligt namn.

Ytterligare kurriosa är att Jesus antagligen inte hade en aning om vad kristendom var för något.
Han hette inte ens Kristus som en del tror utan det är en tittel som kom senare som betyder "den smorde" på grekiska.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se