Direktlänk till inlägg 16 december 2011

Det finns ingen universiell rättvisa

Av Torz - 16 december 2011 10:38

 

Indoktrinering kallas det när man formas att tro på något som för de flesta är sådant vi ser som självklara.
Många av de moralfrågor som vi ser som universiella och självklara i vår del av världen är egentligen inget annat än rester från vårat kristna kulturarv.

T ex har vi synen på att godhet belönas och ondska straffas. Är man en god och flitig människa så kommer man även att belönas för det. Eftersom det är utom allt tvivel att det finns undantag från den regeln så har människan utformat ett liv efter detta som gör att bitarna faller på plats.
Ok den där människan kanske inte uppnådde vare sig glädje eller framgång trots hårt slit, men desto bättre kommer belöningen i ett nytt liv.

Dessa tankar bottnar antagligen i att ett annat synsätt hade känts för deprimerande. I annat fall hade det ju kunna ifrågasättas vad en del människors plats i livet egentligen är om man föds misslyckad, inte uppnår något under livet för att sedan dö lika misslyckad.

Det där med att ansträngningen snarare än resultatet skulle vara värt att belönas är något jag ofta sett hos folk.
Man anser att man helt enkelt är värd något extra för att man faktiskt har jobbat hårt. Att man inte fått några konkreta resultat av arbetet är ju en annan femma.
Visserligen är jag inte helt imun mot dessa tankar själv men försöker tänka rationellt när de smyger på.
Visst kan det kännas förjävligt att inse att det finns folk som saknar moral, som har en mindre seriös inställning till arbete än jag själv har och som har flera brister som jag inte finner hos mig själv.
I det läget hade det varit skönt att kunna luta sig tillbaka och antingen unna mig något som är över mina tillgångar, eller varför inte gå in på en mer religiöst synsätt och utgå från att detta bara är prövningar som kommer ge en utdelning i ett senare stadie.

De troende blir i regel ingen större last för samhället för de ser ju det hela som en utmaning som de ska fixa utan de mer ateistiska som hänvisar till någon slags universiell rättvisa är däremot en belastning för om de lever över sina tillgångar får ju någon annan betala.
Som konkret exempel vet jag folk som använt offentliga medel för att skaffa sig nya dataprylar framför att betala räkningar. De har ju trots allt gjort sig förtjänta av det ur sitt eget synsätt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se