Direktlänk till inlägg 19 december 2011

Metal art

Av Torz - 19 december 2011 08:52

Ken Kelly
 
Det är antagligen få som skulle påstå att estetiken inom metal skulle sakna betydelse.
Ibland när man hör hårdrockare kan man rent av få känslan av att det överträffar allt annat.
Riktigt så är det kanske inte, men för många som minns tiden innan alla skulle hålla på larva runt med MP3 så var det många gånger omslagen som drog till sig det första intresset.


Ett omslag ska ge sken av vad man kan vänta sig av innehållet. Är det krigare som står och viftar med svärd blir det antagligen hurtig heavy metal eller liknande. Är det ett svartvitt fotto på någon skog är det antagligen rå Black Metal. Är omslaget nedkletat med blod, tarmar och zombies kan man vara rätt säker på att det har med Death Metal att göra.


Tyvärr verkar inte folk ha så stor koll på vilka som ligger bakom omslagen så jag kollade upp litegrann.


Tittar man på bilden ovan så ser man att det är en illustration på Conan, gjord av Ken Kelly.
Men känns inte den där stilen bekant även i musikaliska kretsar? Jo visst! Det är samme snubbe som brukar förse Manowar med muskulösa krigare.


En annan man som är intimt förknippad med ett specifikt band är Derek Riggs som byggt sig en karriär på att göra omslag till världens största hevy Metal-band Iron Maiden.


Ett band som lyckats få tag på en riktig kändis som gjort sig känd för att göra filmafficher med löjligt många och stora filmer (Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter m.fl) är Black Sabbath som fick "Sabbath Bloody Sabbath" av Drew Struzan.


Halva Big Four har lyckats få omslag av kända konstnärer. Slayer har låtit den säregna Larry Carroll fixa några omslag. Metallica kunde ju inte vara sämre och lånade verk från den minst sagt kontroversielle konstnären Andres Serrano. Medan andra artister använder pennor och penslar gillar Serrano att leka med diverse kroppsvätskor. Hans mest kända verk är Piss Christ med ett krusifix nedsänkt i urin och blod.
På Metallicas "Load" och "Re-load" pressar han diverse vätskor mellan två glasskivor.


Larry Carroll
 

Hr. Giger är ett namn som de flesta inom brutal musik känner (eller bör känna till). Hans surrealistiska bilder där han blandar levande och död materia med inslag av porr och satanism. Det var väl bara en tidsfråga innan något metalband skulle övertyga honom om att låna ut något av sina verk, och först ut blev landsmännen Celtic Frost med "Omega Therion".


H.R Giger
 

Vill man inte ha med moderna illustratörer eller konstnärer att göra går det alldeles utmärkt att låna från sedan länge döda mästare. Burzum har lånat både från både Theodor Kittelsen "Filosofem" och Adolphe-William Bouguereau "Fallen".
Bathory använder en tavla av Peter Nicolai Arbo "Blood, Fire, Death" och Sir Frank Dicksee "Hammerheart". Jean Deville ligger bakom "Blessed Are The Sick" med Morbid Angel.
Konstnärsmålaren Albert Bierstadt ligger bakom omslag till Summoning.


Albert Bierstadt

 

Det finns ett par illustratörer som helt riktar in sig på omslag till metalband.
Ett svenskt exempel är Kristian Wåhlin som utöver sitt gitarrspelande fixade omslag till polare under alias Necrolord. Idag är han med över 100 omslag till grupper som Dissection, Tiamat, At The Gates, Dark Funeral m.m betydligt mer känd som illustratör än som musiker.
Hans brittiske motsvarighet heter Dan Seagrave och gjorde redan som tonåring omslaget till Morbid Angel "Altar Of Madness". Hans känsla för detaljer gav honom sedan uppdrag med ett antal band vaerav några heter Vader, Entombed och Hypocrisy.
Seagrave verkar ha en förkärlek till Death Metal och det har även Vince Locke, eller snarare Cannibal Corpse.
En annan metalsnubbe är Ed Repca som snarare verkar vara inne på thrash då han gjort flera omslag till Megadeth, Hirax m.m


Kristian "Necrolord" Wåhlin

 

Två andra illustratörer som många sett men som man kanske inte tänkt så mycket på att det faktiskt finns en person bakom är Steve Huston (Dio) och Mark Wilkinson (Judas Priest "Painkiller").


Darkthrone är ett band som brukar nöja sig med fotografier som omslag men har använt bilder av Hellboy-tecknaren Duncan Fegredo.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards