Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Folkrörelser

Av Torz - 3 september 2012 10:03

Har fått i uppdrag att samla lite information om industrialismens folkrörelser; arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen samt den frireligiösa rörelsen. Detta ska sedan användas i en utställning framöver.

Det som jag kom att tänka på är om vi inte har några aktiva folkrörelser idag drygt 100 år senare?
De gamnla folkrörelserna gör ju inte speciellt mycket väsen av sig. Nykterhetsrörelsen är praktiskt taget borta, religion är för de flesta något något föråldrat och lite skrämmande. Av arbetarrörelsen återstår ett trött socialdemokratiskt parti och ett pampigt LO.

De som jag kunde komma på blev följande:

Klimatrörelsen - läser man löpsedlar lär man sig att allt går åt helvete, däribland naturen. Att utsläppen måste misnka är inget nytt men medan man tidigare pratade om att skogarna snart var ett minne blott och att sjöarna försurnades blev den nya trenden att man måste minska koldioxidutsläppen pga att bidrog till den globala uppvärmningen. Liksom forskare för 20-30 år sedan kunde visa på kartor vart skogarna snart var borta står det forskare idag och visar hur världen kommer att fara illa av uppvärmningen och vart städer kommer att slukas av haven.
För första gången ligger fokus på det enda i avgaserna som inte är giftigt för skogarna.


Piratrörelsen
- vänder upp och ner på begrepp som mitt och ditt och jobbade för att få piratkopior som en demokratisk rättighet. Ansågs av många vara framtiden och manifesterade Jan Stenbäcks idé om att tanken slås av pengar, pengar slås av politik...men politik slås av teknik. Efter att The Pirate Bay blev fällda för upphovsbrott gick en del av luften ur rörelsen. Däremot står det klart att digitala medier på allvar har skilt sig från fysiska format.

Cannabisrörelsen - liksom piratrörelsen är detta något som till större delen befinner sig ute på nätet.
De står fast vid att problematiken runt cannabis beror på åtgärderna mot den och hade den bara kommit fram i ljuset hade allt varit frid och fröjd. Att den typen av människor finns är inte konstigt de vill ju naturligtvis underlätta för sig själva. Det som är mer förvånande är med vilken energi de kan kämpa för en sak som för de flesta utomstående känns rätt liten.

Lågkolhydratsrörelsen - vad man bör äta och dricka har det diskuterats om i tusentals år. Under 2000-talet blev det en motreaktion mot de gamla fettsnåla dieterna där kolhydraterna plötsligt var boven i dramat. Tidigare skulle man minska smöret på smörgåsen, nu åker plötsligt mackan bort. Bacon och grädde är ok men inte potatisen osv.
Lustigt nog stannade man inte där utan menade att kalorier saknar betydelse utan allt hänger på sammansättningen. Vidare påståds det att tidigare rekomendationer var att socker var helt ok så länge man höll kalorierna eller att läkare rekomenderade folk med diabetes att äta mycket basföda.

För att vara helt ärlig så kan kanske folkrörelser vara att ta i men det är iaf starka trender.
Den som inte tror mig kan testa att gå ut påforum och börja ifrågasätta dessa.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se