Direktlänk till inlägg 27 maj 2013

Liten är en övergående trend och gammalt är ute

Av Torz - 27 maj 2013 10:45

Tonåringar är små revoltörer som strider mot auktoriteter, har intressen föräldrarna inte begriper sig på och vägrar klippa av sig håret.


Ungefär så är ju den gamla klassiska bilden av tonåringar. Men liksom cobratelefoner och orange inredning är detta något som är mer eller mindre förlegat idag.
Detta beroende på att "ungdomen" är ett rätt nytt påfund som uppkom för bara två generationer sedan under 50- men framför allt 60-talet. Innan dess var livet uppdelad i den period man var vuxen och i den perioden man på ett pedagogiskt sätt förberedde sig för att bli vuxen. Plötsligt fanns det någon slags mellanperiod där man stod mellan barnets lekfullhet och vuxenvärldens krav och mer fokus las på att utforma identiteter, moden, idoler och att ta hormonella och emotionella problem på större allvar.


Detta var svårt för tidigare generationer att tackla då hela livet hade haft en sådan fokus på rollen som vuxen.
Självfallet blev det konflikter och inte allt för sällan ett tydligt ställningstagande mot de äldre generationerna.
Om normen var ordning och reda, vårdat yttre och kärnfamiljer blev resultatet för den nya generationen radikalism, nedklädning och lösa förbindelser.


Det som sedan hände var att denna radikala generation i sin tur fick barn. Hur skulle nu dessa göra?
Med föräldrar som levat promiskuöst, tagit droger, stått i barikaderna och gått runt med kläder som såg ut att ha hittats på tippen blev resultatet en slags anti-revolution. De som växte upp under 90-talet blev den "cyniska generationen" som sket i det mesta...vem fan bryr sig om politik när alla är lika glada kolsupare?Det som däremot levde kvar var världen med en fot i vardera läger. Vuxenvärlden låg uppdukat som ett smörgåsbord men man kunde äta med fingrarna på ett barns kravlösa och naiva sätt.
Ungdomen i sig var här för att stanna och det var inte bara det att de som rent åldersmässigt passade in höll sig där utan det gjorde även deras radikala föräldrageneration.


Medan mormor aldrig riktigt fattade det där med stereoanläggningar så sitter våra mammor och leker med Facebook-spel och kommunicerar med SMS. Går man på festival så ser man medelålders män med begynande flint och patchade jeansjackor som står och vålar när Sabaton går på scenen.


Även på de minsta har ungdomens attraktionskraft en stor påverkan. Dockor hör till spädbarn för nu det är datorer och mobiler som gäller. Detta förfasar en hel del som lever i en bergfast tro om att barn-ska-vara-barn vilket i praktiken verkar vara att skydda barn från att bli vuxna och hålla dem borta från faror som krav och tristess.
Det kan komma som en chock för en del men även barndomen är ett rätt nytt påfund. Går man tillbaka i tiden så var barn små vuxna som lekte sig in i framtida roller. Kanske är det på vägs tillbaka dit med skillnaden är att nu är det inte längre fokus på bondesamhället.


Den sista åldersgruppen är också den absolut mest förlegade och bortglömda...eller kanske snarare den mest ignorerade. Nämligen ålderdomen. Att bli vuxen är tråkigt men att bli gammal är ju en katastrof för det är bara en grym påminelse om vår egen dödlighet. Visserligen hade det kanske kunnat vara vettigt att ta del avg de äldres kunskaper men vi har fått lära oss att efter 65 års ålder så är man i stort sett förbrukad och kan på sin höjd fungera som barnvakter eller se till att storkoken till högtider blir av.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torz - 3 mars 2015 19:40

Detta är inte utan att jag skäms över att erkänna mina bristfälliga engelskakunskaper. Till skillnad från kemiska formler, mattematiska kurvor, hur man manglar, densitet, vad grävlingar heter på latin och vilket år Karl XI kröntes är engelska något...

Av Torz - 11 februari 2015 15:52

Flera gånger har jag hört muslimer som beklagar sig över att de måste stå till svars för allt elände som sker i islams namn.En tjej tog det säkra före det osäkra och bad om ursäkt för allt som islam, arabvärlden, Sverige, kvinnor, västvärlden och så ...

Av Torz - 1 februari 2015 02:59

Är all musik med syntar synt? Är all musik som innehåller stråkinstrument klassiskt?Är all elektronisk musik techno? På samma sätt är inte all musik med distade gitarrer metal. Dock hör det till vanligheten att stilar gärna klumpas ihop tämligen vå...

Av Torz - 5 januari 2015 12:55

Enligt någon undersökning ägnar vi 14 minuter per dag åt att laga mat, sex minuter att verkligen prata med våra barn och sex timmar med att slötitta på TV och surfa på nätet.SEX TIMMAR!!!!Det är alltså 2/3 arbetsd ag.    I höstas började jag plug...

Av Torz - 1 januari 2015 16:33

Ok! Så här ligger det till.Flickvännen fick ta hand om sin systers hund för något år sedan och med hot om stryk eller nåt fick hon även mitt motvilliga godkännande. Förra nyår var vi iväg en sväng varpå jycken fick panik när folk började skjuta raket...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Torzul med Blogkeen
Följ Torzul med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se